Hogyan fordítsuk előnyünkre a Visszaélés-bejelentő vonal kötelező bevezetését?

dr. Vattay Krisztina
krisztina.vattay@complianceplus.hu

Hogyan fordítsuk előnyünkre a Visszaélés-bejelentő vonal kötelező bevezetését?

Ahogy cégünk idővel épül és haladunk előre, egyre növekszik a felelősségünk az alkalmazottaink, partnereink és az ügyfeleink felé. A jogszabályok, etikai elvárások és piaci versenyhelyzet minden vezetőt, tulajdonost arra kötelez, hogy állandóan fejlesszék vállalataikat és fő prioritásként kezeljék azt, hogy minden lehetséges dolgot megtegyenek a fenntartható, etikus és hatékony működésért.

Ebben a dinamikus üzleti környezetben az egyik hatékony eszköz a compliance rendszer bevezetése, valamint az anonim visszaélés-bejelentő vonal működtetése , amely 2023. december 17-től kötelező az 50 fő feletti cégeknek Magyarországon. Ugyanakkor nem csupán a törvényi kötelezettségnek való megfelelés miatt lehet szükséges, hanem olyan eszközként is tekinthetünk erre, amely hosszú távon jelentős előnyöket biztosít mind a vállalat, mind pedig a vezetők számára.

Mire jó a törvénynek valómegfelelésen túl egy anonim visszaélés bejelentő vonal?

Bizalmat épít: kialakítása nemcsak a jogi elvárásoknak való megfelelésről szól, bizalmat és hitelességet is építhetünk vele cégünkről. Az alkalmazottaink, partnereink és ügyfeleink megnyugodnak, ha láthatják, hogy komolyan vesszük az etikai kérdéseket és a törvényi előírásokat, így ebből reputációs előnyünk származhat.

Kockázatot kezel: a vezetők korábban értesülhetnek potenciális problémákról vagy etikai kihágásokról. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan és hatékonyan cselekedjenek, mielőtt a helyzet súlyossá válik, és a vállalat hosszú távú károkat szenvedne. A szabályok és előírások betartásával csökkenthetjük a jogi kockázatokat is, amelyek a vállalat hosszú távú fenntarthatóságát veszélyeztetik. Az etikai kockázatok korai felismerése és az azokkal kapcsolatos időben történő beavatkozás képes minimalizálni a jogi problémák kialakulásának esélyét.

Hatékony vezetői működést sugall: a compliance rendszer használata nem csupán a szabályok követéséről szól, hanem egy felelősségteljes vezetői magatartásról is. Amikor a vezetők maguk is betartják az elvárásokat, és támogatják az etikus működést, az inspirálja és motiválja az egész szervezetet, továbbá segít a hatékonyabb napi működés fenntartásában.

Dolgozói elégedettséget növel: Az etikus működésre összpontosító rendszerek pozitív hatással vannak a munkahelyi környezetre és a dolgozói morálra. Az alkalmazottak észlelik és értékelik, ha egy vállalat elkötelezett az etikus működés iránt, ami hozzájárul a munkahelyi elégedettség és lojalitás növekedéséhez.

HR költségeket redukál: Fentiekből adódóan alacsonyabb fluktuációra számíthatunk a vállalkozásunkban, amely összességében alacsonyabb költségeket eredményez, hiszen nem kell új kollégák felvételére, betanítására és minden egyéb, HR szempontból jelentős költségtételt eredményező tevékenységre korábbi mértékű erőforrást allokálni.

A visszaélés-bejelentő vonal bevezetése tehát összességében költségcsökkentő tényezőként is hathat vállalkozásunkra, amely hosszú távon egy fenntarthatóbb és kiegyensúlyozottabb üzletmentet eredményezhet.

Amennyiben Ön azok közé a vezetők közé tartozik, akik az egész szervezetet átfogó compliance rendszert, illetve visszaélés-bejelentő vonalat vezetnének be, ezáltal növelve vállalkozásuk versenyképességét, a www.panaszportal.hu ideális partnere lehet ebben.

Néhánykorábbi cikkünkben részletesebben írtunk a

●      Panasztörvényről,

●      a PanaszPortál rendszeréről,

●     illetve arról, hogy a bevezetés sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk

Kérdés esetén keressen minket bizalommal az info@panaszportal.hu weboldalon, vagy foglaljon időpontot egy félórás beszélgetésre, amely során minden releváns információt megosztunk Önnel!

Segítségre van szüksége a bevezetésben?

Keressen minket bizalommal!

Fotó dr. Vattay Krisztináról
dr. Vattay Krisztina
Jogász, Compliance és Adatvédelmi szakértő
PanaszPortál logója